Veel gestelde vragen
Wordt er training gegeven?

De jeugd wordt altijd begeleid door één of meerdere trainers (de maandag van 18u30 tot 20u30). Dit zijn normaal gezien een gediplomeerd iemand en een speler van de club.

Voor de volwassenen is er geen trainer voorzien. Enkel indien er voldoende geïnteresseerden zijn, worden er trainingssessies georganiseerd onder het toezicht van een professioneel iemand. Je kent echter altijd een beetje uitleg vragen aan de meer ervaren spelers van de club.

Welke kledij moet ik aanhebben?

Badminton speelt men in best in sportkledij. Hiermee bedoelen we zeker geen jeans en dergelijke, maar een short en een T-shirt of een trainingspak en zeker ook een paar sportschoenen.
De sportschoenen mogen geen zwarte zolen hebben die strepen achterlaten op de sportvloer.

Wat moet ik mee hebben?

Er wordt verwacht dat je zelf zorgt voor een racket en enkele shuttles. Iedere deftige sportwinkel heeft een paar goede rackets in voorraad. Algemeen kun je echter stellen dat een racket voor een beginnende speler rond de 25 € kost.

Shuttles kun je echter in de club zelf kopen. Deze kosten momenteel 10 € voor 6 shuttles. In de club spelen met plastieken shuttles van het merk Yonex Mavis 300.

Zijn er kleedkamers/douches beschikbaar?

Voor de dames worden kleedkamers 1&2 voorzien en voor de heren 3&4. Gemengde kleedkamers hebben we nog niet in onze club.

Iedere kleedkamer heeft een aparte gemeenschappelijk douche ruimte.

Is er een huishoudelijk reglement?

Helaas hebben we enkele regeltjes moeten introduceren om de spelplezier voor iedereen te bevorderen.

  • De eerste spelers in de sporthal plaatsen de palen en netten. Op het einde van de avond ruimen de laatste spelers die gespeeld hebben op het terrein de palen en netten op.
  • Indien alle terreinen bezet of er nog spelers aan het wachten zijn om te spelen worden er geen enkelpartijen gespeeld voor 21u.
  • Na 21u ook geen enkel partij als er nog spelers zijn die nog niet gespeeld hebben of staan te wachten.
  • Als een partij gedaan is en er staan nog leden te wachten om te spelen, dan wordt er geen nieuwe partij begonnen onder dezelfde spelers.
  • Leden die nog niet gespeeld hebben, hebben sowieso voorrang op spelers die al gespeeld hebben.
  • De spelers beslissen zelf met wie ze een wedstrijd spelen. Je moet dus niet bang zijn om zelf te vragen om te een wedstrijd te spelen, ook als de spelers duidelijk meer ervaring hebben.
Kan er competitie gespeeld worden?

In principe zijn we een club van recreatieve aard. Dit betekent dat het spelen primeert boven het winnen. Dit betekent echter niet dat winnen onbelangrijk is, want winnen is natuurlijk prettiger dan verliezen. We verplichten echter niemand om competitie te spelen.

In het badminton zijn er echter een paar competitie mogelijkheden:

  • Recreanten tornooien: Dit type van tornooien is worden gespeeld tijdens het weekend, maar duren slechts één dag. Het belangrijkste is hier dat je steeds een paar wedstrijden speelt. Er zijn geen prijzen voorzien in voor de winnaars.
  • Recreanten challenge: Dit is een formule waar een andere club van de omliggende gemeentes langs komen op een gewone speelavond met een aantal spelers. Dan worden er onderling enkele matchen gespeeld. Natuurlijk moeten wij als club dan soms ook naar andere clubs gaan.
  • Competitie tornooien: Deze tornooien worden ook gespeeld tijdens het weekend en kunnen 2 dagen duren. Indien je hier een wedstrijd verliest in een bepaalde discipline, dan ben je ook uitgeschakeld voor deze discipline. Voor de winnaars van een reeks zijn er (geld)prijzen voorzien.
  • Interclub: De competitie wedstrijden kunnen zowel in het weekend als tijdens de week ('s avonds) gespeeld worden in clubverband. We spelen echter alleen interclub indien er voldoende geïnteresseerde spelers zijn.
Meer info over de verschillende competitie mogelijk kun je krijgen bij iemand van het bestuur.

Sinds een paar jaar hebben we ook een jaarlijks clubkampioenschap. Dit is een vrijblijvende namiddag'tje badmintonnen waar uiteindelijk iemand tot clubkampioen wordt gekroond. Dit is vrijblijvend voor alle leden van de Lichterveldse badmintonclub.

Wat zijn de reglementen van het badminton?

Klik hier om de officiële verkorte spelregels volgens badminton vlaanderen te bekijken.